Wat doet een beschermingsbewindvoerder?
Wij hebben als taak jouw geld en goederen te beschermen tegen misbruik van derden. Dat klinkt erg zwaar de term misbruik en het gebeurt ook vast niet altijd met opzet door instanties of verkopers. Je kan denken aan een belastingdienst. Wij proberen te voorkomen dat je terug moet betalen voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag. Of juist andersom dat je te weinig zorgtoeslag krijgt en daarom niet rondkomt. Wil je weten hoe we onze taak uitvoeren? Bel ons gerust.
Beschermingsbewind dat is toch vrijwillig?
Beschermingsbewind kan je zelf aanvragen maar kan ook door familie of instanties aangevraagd worden. Doe je het zelf dan is dat omdat je dat zelf wil, dus vrijwillig. Op het moment dat je niet meer beschermingsbewind wilt dan kun je echter niet zomaar van het bewind af. De rechter bepaalt dat. Dat is dus al iets minder vrijwillig. Zie het antwoord op de vraag hoe je uit beschermingsbewind kan.
Hoe veel mag ik zelf nog beslissen als ik onder bewind sta?
Alle beslissingen die je wilt nemen die geld kosten is het heel verstandig om met ons te overleggen. Zo weet je ook zeker dat het betaalt kan worden. Er kan vaak veel meer dan je denkt. Wij zeggen namelijk liever Ja op een verzoek van jou dan Nee. Het blijft immers jouw leven. Daarnaast mag je zelf doen wat je zelf kan. Dus stimuleren we je zelf met instanties te bellen om het antwoord op je vraag te krijgen. Of vragen we je een bedrag te noemen te maken als je geld opvraagt en vragen we je ook hoe je bij dat bedrag komt. Zo leer je bewuster met je geld om gaan. Maar dit doen we alleen als dat zelf ook wilt.
Als ik onder beschermingsbewind val krijg ik zeker weinig weekgeld?
Wij hebben cliënten die per week, per maand of soms twee keer per week geld krijgen om hun boodschappen te doen. Net wat het beste past bij jou. Hoeveel je krijgt hangt van je inkomen af en hoeveel uitgaven je hebt. Heb je veel uitgaven en niet zo’n hoog inkomen dan blijft er ook minder over voor je boodschappen en zaken als kleding. Vind je je leefgeld te weinig dan kunnen we samen bekijken wat je kan doen om dat te verhogen.
Als je eens een keer extra geld nodig hebt kan je dat altijd per mail of per telefoon door geven.
Als ik onder beschermingsbewind val dan kunnen schuldeisers mij niets meer doen toch?
Helaas was het maar waar. Wij hebben niet de macht om te zorgen dat schuldeisers stoppen met incasso traject. Schuldeisers die bij ons bekend zijn schrijven we aan en vragen we wel om niet te incasseren maar het is de keus van de schuldeiser om wel of niet verder te gaan met hun incasso traject.
Hoe kom ik weer van het beschermingsbewind af?
De rechter bepaalt of je onder bewind gesteld wordt. Sta je voor onbepaalde tijd onder bewind dan bepaalt de rechter ook of het opgeheven kan worden. Wil je uit bewind dan kan je dat met ons overleggen. Vinden we het ook een goed idee dan schrijven wij samen een brief naar de rechtbank om aan de rechter te vragen het bewind op te heffen. Vinden wij het niet een goed idee en jij wilt het toch dan mag je altijd een brief schrijven naar de rechtbank en vragen wat de rechter er van vindt. Waar je brief heen moet vind je op de website www.rechtspraak.nl onder het kopje contact. Meestal wordt er dan een zitting gepland en worden zowel wij als jij gehoord. Daarna neemt de rechter een besluit.
Wat is het verschil tussen WSNP bewind en beschermingsbewind?
Er bestaat nog een andere vorm van bewind. De WSNP bewindvoerder. Deze bewindvoerder heeft echter een hele andere taak. Een WSNP bewindvoerder wordt je ook toegewezen door de rechtbank en heeft als taak te controleren of jij je houdt aan de regels van de WSNP. WSNP staat voor Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. De WSNP is een manier om van je schulden af te komen. Hij beschermt dus niet je geld en je spullen. Je kunt zowel een WSNP bewindvoerder als een beschermingsbewindvoerder hebben. Sterker nog het is een aan te raden combinatie. Het is zwaar om in de WSNP te zitten en het is fijn als iemand je daar bij helpt. Dat kan heel goed een beschermingsbewindvoerder zijn.
Waarom kan ik niet met jullie appen?
We krijgen niet zo heel veel tijd om ons werk uit te voeren. Voor een alleenstaande zonder schulden maar 20 minuten per week, 17 uur per jaar. Appen is heel makkelijk voor jou maar kost ons heel veel tijd. Daarnaast kunnen we de gesprekken niet veilig genoeg opslaan. Dat is ook de reden dat we telefonisch alleen tussen 9 en 12 te bereiken zijn. Zo blijft de middag over om zonder onderbreking efficiënt te kunnen werken. Daar en tegen is er bijna nooit een wachttijd tijdens de telefoon en neemt de bewindvoerder zelf de telefoon op. Alleen als de bewindvoerder in gesprek is krijg je een assistent. Je hebt dus altijd snel antwoord op je vraag.
Wat kost beschermingsbewind?
Hiervoor verwijzen we je naar onze tarieven. Klik hier
Wat moet ik doen als ik niet tevreden ben over het beschermingsbewind?
Hiervoor verwijzen we je naar onze klachtenprocedure. Klik hier
Jij wilt meer weten?
Meer informatie over onze algemene werkwijze vind je hier.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.